PEN Türkiye, Tahran’da İran ahlak polisi tarafından öldürülen 22 yaşındaki Mahsa Amini için “Kestim Kara Saçlarımı” başlıklı bir dayanışma açıklaması yayınladı.
PEN Türkiye Yazarlar Derneği, İran Tahran’da ahlak polisi tarafından ‘başörtü takmadığı’ gerekçesiyle gözaltına alınan ve sonrasında karakolda gördüğü işkence sonucu yaşamını yitiren 22 yaşındaki Jîna Mahsa Amini için bir dayanışma açıklaması yayınladı.
“Laiklik yaşatır çünkü yaşam laiktir!”
Laiklik, özgürlük ve eşitliğin öneminin vurgulandığı açıklamada “Laiklik olmadan hak hukuk, adalet ve demokrasi olmaz, olamaz!” sözlerine yer verildi.
PEN Türkiye Yazarlar Derneği’nin açıklamasının tam metni şöyle:
Kestim Kara Saçlarımı
Dine dayalı erkek egemen Molla rejimi sırf saçları görünüyor diye Mahsa Amini’yi hunharca öldürdü. “Örtünme kurallarına tam riayet etmedi” diye Tahran’da “Ahlak polisleri” tarafından dövüldükten, işkence gördükten sonra hastanede can veren Mahsa artık yok! O henüz yirmi iki yaşındaydı.
“Kestim Kara Saçlarımı” demişti sevgili şairimiz Gülten Akın. Şimdi İran’ın her yerinde kadınlar “aydınlığım, deliyim, rüzgarlıyım” demek için saçlarını kesiyorlar. Saçlarını silah olarak, bayrak olarak, ses olarak, söz olarak kullanıyorlar! İranlı kadınlar artık yeter diyor. Ve bu kez yanlarında erkekler de var! Kadına zorbalığın baskının şiddetin sadece kadınlara değil, kadın erkek tüm insanlığa yönelik olduğunun bilinciyle yönetimi baskıyı protesto ediyorlar. Mesele, artık başörtüsü ya da saç teli olmaktan çıktı, özgürlük, eşitlik , insanca yaşama mücadelesine dönüştü.
Ayırımcılığı körükleyen, bireyi köleleştiren her sisteme karşı laiklikte ısrar etmek zorundayız. Laiklik olmadan hak hukuk, adalet ve demokrasi olmaz, olamaz!
Köleciliğin her türlüsüne hayır! Mahsa Amini’ler ölmesin!
Iran’da ya da dünyanın herhangi bir yerinde, şiddet gören, tehdit edilen, öldürülen tüm kız kardeşlerimizle dayanışma içinde “Yaşasın Laiklik” diyoruz. Laiklik yaşatır diyoruz. Çünkü yaşam laiktir!
PEN TÜRKİYE
