Diyar Atak Yunus’un İzniyle Dışarıda kalan bir şairi yazmayı nasıl hak gördüm kendime. Israrla dışarıda kalan bir şairi içeri almayı mı kastediyorum. Ne kişidir Azrail…
Daha Fazla Dışarıda Kalan Bir Şair: Fadıl Öztürk (1)Kategori: İnceleme-Eleştiri
Alda Merini şiirleri ve hikâyesi
“Hayat çok güzeldi ve ben bedelini pahalı ödedim.“ Alda Merini İtalyanca aslından çeviren: Birnaz Genç EVLAT Evlat, eğer hayalindeki uçurtmayı bulursanOnu kalbinin aklına bağlaBüyüleyici bahçelerin…
Daha Fazla Alda Merini şiirleri ve hikâyesiYapay Zekanın Edebi Metin Üretmesi Üzerine; “Edebiyata” Karşı Edebiyatı Savunmak
Halil Karapaşaoğlu Robot Sanatçılar California Magazine’in bahar 2021 sayısında Laura Smith imzasıyla “Will AI Write The Next Great American Novel?”, “Yapay Zeka Amerika’nın Bir Sonraki…
Daha Fazla Yapay Zekanın Edebi Metin Üretmesi Üzerine; “Edebiyata” Karşı Edebiyatı SavunmakDüş ve Gülüş Destan Yaratır
Akın Yanardağ “Dışarıda rüzgâr efil efil savuruyor saçlarını Boşluğunda gökyüzünün Yürüyor mavinin enginliğine Dışarıda su yürüyor yatağında içlerine denizlerin / Musalla taşının kırık çeperinden usulca…
Daha Fazla Düş ve Gülüş Destan YaratırTürkçe Şiirde Modernizmin İçinden Beliren Postmodernizm
Songül Çiçen illüstrasyon: Alyssa Nassner POSTMODERNİZM “Postmodernizm kavramı 1930’larda Federico de Onis tarafından, modernitenin ötesinde bir atılımı anlatmak için kullanılmıştır. Aynı yazar aynı tarihlerde “ultramodernizm”…
Daha Fazla Türkçe Şiirde Modernizmin İçinden Beliren PostmodernizmÖlü Canlar’ın Deha Yazarı Nikolay Gogol
Bedriye Korkankorkmaz Günlerin bize oynadığı en acımasız oyun yaşlılık değil, insanlığımızdan bizi uzaklaştırmasıdır. İnsanın en zor sınavı dostunun yanında olduğu gibi düşmanın da yanında olmasıdır…
Daha Fazla Ölü Canlar’ın Deha Yazarı Nikolay GogolSensin Kendini Başladığı Yerde Bulan
Şirin İnci Bir şairin bütün şiirlerini –yayımlanmış kitaplarını, karalamalarını, şiir hakkında görüşlerini- birçok açıdan ele almak, onlardan söz etmek ve şairin kelimelerle kurduğu ruh dünyasına…
Daha Fazla Sensin Kendini Başladığı Yerde BulanGazâle’nin Üç Saati
Veysel Başçı 11 Mayıs 1996 Cuma. Hazar Denizi’nin kıyı kenti Mazendar’a bağlı Ramser’in Cevahir köyünde saat gecenin on buçuğu. Pencerenin önünde siyahlarla duran kadın, sigarasından…
Daha Fazla Gazâle’nin Üç SaatiAli Eşref Dervişyan: “Kederli Yıllara” Sığmamış Bir Hayat
Veysel Başçı Onu ilk kez 2009 yılının baharında, Kereç’in Serhadabâd mahallesindeki evinde görmüştüm. 18. Hücre adlı öykü kitabının Türkçesini kendisine uzattığımda, gözleri önünde canlanan hapishane…
Daha Fazla Ali Eşref Dervişyan: “Kederli Yıllara” Sığmamış Bir Hayat‘KARANLIĞI UZUN’ BİR ŞİİRDEN!..
AHMET GÜNBAŞ Arzu Demir’in, Arzu Alır zamanından kalma ilk şiir yapıtı olan Yalnızlık Üşür’ünde (2007) ne bulduğumu sormuştum kendime, ortaya ‘koca bir yalnızlık’ çıkmıştı. Bu…
Daha Fazla ‘KARANLIĞI UZUN’ BİR ŞİİRDEN!..SAHAFLARDAN BİRİ BANDABULİYA NO:50
Söyleşi: Ezgi Örnek “Burada hiç sahaf var mı?”, Kıbrıs’a dair sorduğum ilk sorulardan biriydi. Sonra sevgili Fatoş (Avcısoyu Ruso), “bir tane var aslında”, dedi ve…
Daha Fazla SAHAFLARDAN BİRİ BANDABULİYA NO:50HAKİKÂTİN ŞİİRCESİDİR DAĞLARCA’NIN DİZELERİ[*]
“İnsan dallarla, bulutlarla bir, Aynı mavilikten geçmiştir. İnsan nasıl ölebilir Yaşamak bu kadar güzelken?”[1] Hayatla 94 yaşında vedalaşan çocuk şairdi; 16 Ekim 2008’de kaybettik Onu.…
Daha Fazla HAKİKÂTİN ŞİİRCESİDİR DAĞLARCA’NIN DİZELERİ[*]ETNOLOJİ DEFTERLERİ’NİN ANLATTIKLARI
“Dünya, üzerine doğmuş herkesin ortak malıdır,ve bu yüzden dünyanın tüm ürünlerihiçbir ayrım olmaksızın herkese aittir.”[2]———————————————————————————————————- Etnoloji Defterleri, Karl Marx’ın İngilizce’ye[3] (ve Türkçe’ye de[4]) en son…
Daha Fazla ETNOLOJİ DEFTERLERİ’NİN ANLATTIKLARIPELİN BUZLUK’UN TOZLU CENNET ÖYKÜSÜNDE QUEER İMKANLAR
‘Yatağın altı, o tozlu yer bizim için cennetti. Kurtarılmış bir yere varıyorduk sanki oradan geçip. Dışarıda ne olursa olsun, kimi zaman şehvetle kimi zaman aylakça…
Daha Fazla PELİN BUZLUK’UN TOZLU CENNET ÖYKÜSÜNDE QUEER İMKANLARKurtarılmış Hikayeler: Emirali Yağan (yayınlanmamış notlar için notlar)
“kitaplarımız, karalamaları düzeltip durmayıbırakmak için yayımlarız” Alfonso Reyes tekmil doğu suskunluğa bir mil daha sürdü. unutulmaya direnen bir hafıza gibi sorular soran çağdan bu yana,…
Daha Fazla Kurtarılmış Hikayeler: Emirali Yağan (yayınlanmamış notlar için notlar)İbrahim Gülistan, Füruğ Ferruhzâd ve Gülistan Prodüksiyon
Füruğ Ferruhzâd İbrahim Gülistan’a yazdığı bir mektubunda; Gel soyunalım ve birlikte mezara girelim; birbirimize sarılıp toprağı üzerimize örtelim ve sessizce uyuyalım, demişti. Gülistan, Füruğ Ferruhzâd’ın…
Daha Fazla İbrahim Gülistan, Füruğ Ferruhzâd ve Gülistan ProdüksiyonYavuz Ekinci’nin “Cennetin Kayıp Toprakları” Kitabı Üzerine
İbrahim Halil Akdağ Kitabın ilk cümlesiyle dipsiz bir kuyunun içine çekildiğimi fark etmiştim.”kurêmin, dinya siya darekê ye” 1 Kitabı kapatıp, içine gireceğim o sonsuz karanlıktan…
Daha Fazla Yavuz Ekinci’nin “Cennetin Kayıp Toprakları” Kitabı ÜzerineAğzımızın Tadını Kaçıran Erkekler
Hüseyin Bul Esra Erdoğan’ın Kocamın Adı Ağzımın Tadı öykü kitabı on altı kısa öyküden oluşuyor. Her biri kestirme dilin yoğunluğundan yararlanmış, erkeklere sert eleştiriler getiren…
Daha Fazla Ağzımızın Tadını Kaçıran ErkeklerYazarın ve Şairin Dijital Kimliği: Avatar
Dünyanın gelmiş geçmiş bütün bilgi birikimi hızlı bir şekilde dijitale aktarılıyor. Sürekli bir gelişim aşamasında olan bu yeni dünya eski dünyanın değerlerini muhakkak içinde taşıyacaktır.…
Daha Fazla Yazarın ve Şairin Dijital Kimliği: AvatarDöğüşkenlik ve İncelik
viva gitmek, viva komünya: mehmet çetin. “sor bize bu nasıl bir çağdı diye bu ne gürültü, ne yangın böyle” mehmet çetin, taşa hatıra piya’dra“II.yaşlıların komünizm…
Daha Fazla Döğüşkenlik ve İncelikAZALA AZALA*
Minimalist bir yaşantı süren Kıbrıslı şair Jenan Selçuk, Kaza (2003), Haz (2007) ve Şeytanrı (2012) adlı şiir kitaplarının ardından yayımladığı son kitabı Azala Azala (2020)…
Daha Fazla AZALA AZALA*ANA DİLİNİ KARNINDA TAŞIYAN ŞAİR: RIZA BERAHENİ
Veysel Başçı Rıza Beraheni, 13 Aralık 1935 yılında Tebriz’de sekiz çocuklu Azeri yoksul bir ailede dünyaya gelmişti. Azerbaycan Demokrat Fırkasının Tebriz’deki siyasi ve kültürel etkilerinin hâlâ hissedildiği dönemlerdi. Devlet kurumlarında ve okullarda resmi olmasa da Azerice konuşulabiliyordu.Rıza altı yaşındayken başlamıştı ilkokula. Tek bildiği dil, ana dili Azericeydi. O yıl mevcut siyasi ve…
Daha Fazla ANA DİLİNİ KARNINDA TAŞIYAN ŞAİR: RIZA BERAHENİArtırılmış Edebiyat-Augmented Literature
4. Sanayi Devrimine kadar şair dünyaya kendi gözlerinden bakmıştır. Yüzyıllarca âlemin gerçekliğini aracısız kavramış, kavradığını da bizlere çeşitli formlar kullanarak ifade etmiştir. Genel anlamda edebiyatçı…
Daha Fazla Artırılmış Edebiyat-Augmented LiteratureOrmanda Hüzünlü Bir Pars
Kader Bolat, Faruk Duman’ın Ve Bir Pars, Hüzünle Kaybolur romanı üzerine yazdı. Faruk Duman’ın “Ve Bir Pars, Hüzünle Kaybolur” romanı, Hep Kitap etiketiyle 3.baskıya ulaşmış,…
Daha Fazla Ormanda Hüzünlü Bir ParsArşiv Köşesi | Tezer Özlü’den Pavese Öyküsü
Ezgi Örnek, Arşiv Köşesi’nde, tarihin tozlu raflarında kalan Soyut Dergisi’nin Temmuz 1973 sayısında yer alan Tezer Özlü öyküsünü inceledi
Daha Fazla Arşiv Köşesi | Tezer Özlü’den Pavese ÖyküsüAklın Geçmiş Bilgisi: Tebeşir Bahçesi
Aklın Geçmiş Bilgisi: Tebeşir Bahçesi …
Daha Fazla Aklın Geçmiş Bilgisi: Tebeşir BahçesiArşiv Köşesi |Merhaba Sevgili Okur
Edebiyat tarihimizdeki bazı bilinmeyenleri yahut yanlış bilinenlerin aslını keşfetmek için arşiv köşeme hoş geldiniz. Günümüzde okur tabiriyle ‘iyi dosya’ hazırlayan, gerçek anlamda eleştiri metni yayınlayan…
Daha Fazla Arşiv Köşesi |Merhaba Sevgili OkurAda’daki Türkçe Şiire Sezgisel Bir Bakış
Bir ülkenin şiirini anlatmaya çalışmak, aslında öncelikle o ülkenin coğrafyasından, tarihi seyrinden, siyasi geçmişinden, o ülkede yaşayan toplumların çoğulluğundan ve konuşulan dillerden bahsetmeyi gerektirir. Şiirimizde…
Daha Fazla Ada’daki Türkçe Şiire Sezgisel Bir BakışMetnin Metalaşma Süreçleri: Edebiyatçı’nın Dünyadan Kopması
I.Büyük Bir Festival: Edebiyatçı’nın İntiharı Dünyanın yazarları ve şairleri nereye gitmişti? Nerede kaybolmuşlardı? Dünya uygarlığın başlangıcından bugüne ilk kez yazarlarını ve şairlerini kaybetmişti. Yazarları…
Daha Fazla Metnin Metalaşma Süreçleri: Edebiyatçı’nın Dünyadan KopmasıTorino Atı ya da Uykuların Çölü
“Bir derin kuyuya benzer yalnız. Taş atmak kolaydır içine; ama bu taş dibe inecek olursa, söyleyin bana, kim çıkarabilir?” Friedrich Nietzsche Hayal kurma ümidini yitirmiş…
Daha Fazla Torino Atı ya da Uykuların Çölü